Only in Bolivia.... - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Mark Simons - WaarBenJij.nu Only in Bolivia.... - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Mark Simons - WaarBenJij.nu

Only in Bolivia....

Door: Mark en Koleet

Blijf op de hoogte en volg Mark

31 Maart 2009 | Bolivia, La Paz

Hela hola iedereen,

Na het verlaten van Cusco zijn we verder naar het zuiden gereisd, richting Lake Titicaca. Vanuit Puno hebben we een 2 daagse tour gedaan, die ons naar verschillende eilandjes in het hoogst gelegen meer ter wereld bracht. De eerste eilanden die we bezochten waren de Uros-eilanden, de drijvende eilanden. Deze eilanden zijn geheel opgebouwd uit riet. De ´grond´, de huizen, de uitkijktoren, de wc´s, alles is gemaakt van riet. Het was echt heel speciaal hier rond te kijken en te horen hoe ze deze eilanden vanuit het niets hebben opgebouwd door vele lagen riet op elkaar te leggen. Er leven gemiddeld 20 mensen, vaak families, op 1 eiland. Ze leven tegenwoordig voornamelijk op toerisme, en dit zal in de toekomst alleen nog versterken.
Toen we wilden vertrekken kwam onze motor vast te zitten aan een anker van een van de eilanden, dus we moesten wachten op zo´n eilandje tot onze kapitein de boot gemaakt had. Hij sprong eerst overboord, om te checken hoe de motor er aan toe was. Erg grappig :D. En na veel gesmeer en gesleutel tot de motor het weer deed, het anker weer op zijn plek lag, konden we gaan. We vaarden hierna zo´n 2 uur, tot we bij het eiland Amantani aankwamen. Dit zou ook onze slaapplaats van de dag zijn. Amantani is echt een schitterend eiland, het doet erg Mediteraans aan. Na kennis gemaakt te hebben met onze gastvrouw, Kathalina, werden we begeleid naar het huis van het gezin. We verbleven met zijn tweeen bij een traditioneel gezin, zonder enige vorm van luxe. Geen elektriciteit, geen stromend water, ze spraken niet eens Spaans, maar Quechua. Dit is een pre-Inca taal, die op dit eiland nog gesproken wordt. Maar wat ze wel hadden.... een VOETBALSTADION!!!! :D:D
In de zomer strijden verschillende eilanden op de cup, en de rivaliteit loopt hoog op. Nu liepen er alleen ezels en schapen op het voetbalveld, gelukkig maar.. want het schijnt erg zwaar te zijn om op deze hoogte (3800 meter boven zeeniveau!) een potje te ballen. ´s Avonds werd voor ons een prive-feestje gegeven, waarbij de toeristen op onze groep met hun gezinnen bij aanwezig waren. Er werd traditionele muziek gespeeld (de zoon van onze gastvrouw was gitarist) en er werd flink gedanst! Na onze erg rustgevende nacht, en na het geven van een cadeautje aan de familie, hebben we na een ontbijt van pannenkoeken (!!) afscheid genomen. We vertrokken naar het laatste eiland, Taquile, waarin de verhouding tussen man en vrouw nogal anders zijn. De man is hier degene die de kleren haakt en naait, terwijl de vrouw veelal op de akker staat. Ook kan je op dit eiland aan de mutsen van de man zien of hij getrouwd of single is. Heel grappig! (getrouwd is rood, single is rood met wit).

Na deze eilanden in Lake Titicaca reisden we naar Bolivia, naar het grensdorpje (en vakantieoord voor vele Peruanen) Copacabana. We kwamen aan op zondag en dat was precies goed om de ´zegeningen´ van de vervoersmiddelen mee te maken. Vrachtwagens, auto´s: mensen kwamen vanuit geheel Bolivia, zelfs uit Cusco, om hun vervoersmiddel te laten zegenen door een priester (in priesterkledij, maar met NIKE-pet op....). Er werden gebeden opgezegd, bloemen gestroeid, champagne gespoten, bier gedronken... een heel festijn! Heel mooi om te aanschouwen. Verder was er de volgende dag een festival: Copacabana vierde dat Bolivia in 130 jaar geen oorlog meer gevoerd had. Er was een hele parade, een toespraak, kindjes werden verkleed.... Heel mooi.
Na Copacabana zijn we doorgereisd naar La Paz. We besloten om direct door te reizen naar de Amazone van Bolivia: Rurrenabaque. Dit omdat het vliegveld van Rurrenabaque een grasland is, en aangezien we wilden gaan vliegen in plaats van 20 uur in de bus te zitten, wilden we zo snel mogelijk erheen. Als het regent namelijk gaan er geen vluchten, en zo zou het ook kunnen gebeuren dat we vast zitten in Rurrenabaque, terwijl we dit niet kunnen gebruiken als we ook nog 3 dagen naar Salar de Uyuni wilden. Helaas... de heenweg werd een fiasco, het vliegtuig ging niet, dus moesten we met de bus. Halverwege de reis kwam de bus vast te zitten in de berm (en stond de bus in een schuine hoek van 30 graden!!), en we moesten zo´n 6 uur wachten tot er een andere bus langskwam om ons eruit te slepen... Dus na een reis van 27 (!) uur kwamen we eindelijk aan in Rurrenabaque. We waren hierdoor dus ook te laat om die dag nog onze tour te starten, dus weer een dag verloren. De volgende dag begonnen we dan eindelijk aan onze Pampas tour, maar toen bleek dat we vanuit Rurre nog eens 6 uur met de jeep naar het startpunt Santa Rosa moesten!! En wat denk je... Onze jeep raakte ook nog stuk!!!! Weer wachten... ONLY IN BOLIVIA
We kwamen rond het middaguur aan in Santa Rosa, waar eindelijk onze geweldige (en prive-tour, we waren maar met zijn tweeen) tour kon beginnen. We voeren heerlijk met ons bootje over de Yacuma rivier, een zijrivier van de machtige Amazone. Meteen zagen we ontzettend veel wildlife, varierend van arenden, heel veel apen, en kaaimannen.
Toen we de volgende dag op zoek gingen naar anaconda´s, sloeg het noodlot wéér toe: onze boot kwam vast te zitten in het moeras, en de motor raakte verstrikt in de vele wortels van de waterplanten. Dus de gids en Mark (Koleet was een documentaire hierover aan het maken) werkten hard om de boot los te krijgen. Nadat we eindelijk bevrijd waren van het vele riet en andere planten, kon de speurtocht beginnen. Helaas... tijdens het regenseizoen is het erg moeilijk anaconda´s te vangen, aangezien ze dan allemaal onder het water/modder zijn. In het droge seizoen liggen ze te zonnen op het droge.
Wel hebben we nog veel macau´s gezien, luiaarden, alligators, kaaimannen, en gezwommen in een river met pink dolphins. Dit zijn de meest lelijke dolfijnen die je maar kan vinden.. ;) Ze hebben geen rugvin, en hebben een hele gerimpelde snuit. Het was wel erg fantastisch om ze tegen je aan te voelen zwemmen...

De laatste dag van onze tour in de Amazone stond in het teken van piranha vissen. Onze gids had wat piranha´s gevangen, wij niet, maar Mark had wel een Catfish en een Benton gevangen (en een groot stuk hout... :D). Daarna hebben we deze vissen heerlijk opgepeuzeld tijdens de lunch.
Hierna gingen we weer met de jeep terug van Santa Rosa naar Rurrenabaque, waarbij Mark smeekte om mooi weer, zodat hopelijk het vliegtuig terug naar La Paz zou gaan.
De gebeden worden gehoord!! Alleen... de vliegtuig maatschappij had ons een dag later op het vliegtuig gezet!! Stelletje....
Omdat alle vluchten de dagen ervoor waren gecancelled, zaten alle vluchten ook vol voor die dag. Dus wij maar weer met die verdomde bus terug. Het heeft ons wel een hoop geld bespaard, maar een hoop irritatie opgeleverd, en een hoop slaap gekost. Erg gezellig om de gehele nacht naast een huilende Boliviaanse baby in de bus te zitten....

Door deze rampzalige ontwikkelingen kunnen we nu niet meer naar Salar de Uyuni! Nou ja.. we kunnen nog wel gaan, maar we kiezen ervoor om niet meer te gaan, WANT:

we gaan morgenavond naar de WK-Kwalificatie wedstrijd BOLIVIA - ARGENTINA!!! Hoe vet is dat! Mark is helemaal gek geworden, en vind het zo fantastisch dat we dit mee kunnen maken. We hebben al tickets gekocht (voor 80 Bolivianos = 8 euro!!) en morgen gaan we er flink van genieten.

Verder gaan we nog een mountainbike tour doen, en dan vliegen we zaterdag a.s. naar onze laatste bestemming: New York City! Hier komen onze vrienden Mark en Eline heen, om samen onze laatste avonturen te beleven.

Dit was het weer tot zover, en wij zien velen van jullie heel snel weer. Helaas! Hahaha, nee we kijken er naar uit om jullie weer te zien, maar het doet ons pijn onze wereldreis te beeindigen! Het halfjaar is veel te snel voorbij gegaan...

Groetjes, Mark en Koleta

• 31 Maart 2009 - 21:14

Natalie Koeiman:

Wat een avonturen met bus,boot en jeep! Mooie foto van zonsondergang.
    Bij kompaan vragen de laatste weken collega's steeds vaker, wanneer komt Koleta nou? Je wordt gemist. Op de dag dat jij begint ben ik voor 2 wken naar curacao. Dus ik zie jou pas later. Geniet van je laatste weken.

• 01 April 2009 - 06:31

Bianca:

Wat een pech, wat een pech, dus ga maar goed van je laatste bestemming genieten!!

• 01 April 2009 - 08:47

Linda Ham:

Hej!

Echt supertof wat jullie allemaal zien en meemaken. Kan t kloppen dat ik die bootjes en drijvende eilanden van Peking Express ken?

Heb zelf nu ook zin om zo'n reis te maken zeg :)

Geniet nog maar van de laatste tijd van jullie reis!!

Groetjes Linda

• 02 April 2009 - 18:08

Dekkertjes:

Wat een pech kun je hebben in een paar dagen. Maarja elk pechavontuur heeft toch ook weer zijn eigen charmes. En blijven lachen zoals op jullie video is het belangrijkste.
    Geniet nu maar van de laatste weekjes van jullie wereldreis.
    Heel veel plezier in New York.
    Groetjes uit Rucphen.

• 03 April 2009 - 02:35

MARK VAN OORSCHOT:

Hey je had die Nice pastoor mee kunnen nemen wat een logistieke problemen, maar dat moeras was haast een jungle!:)

ff Reactie op Linda Ham Ja dat was vorige week nog op de herhaling van Peking Express (Zaterdag morgen Net5 9 uur weer) ik volg het ook weer met extra grote belangstelling.

Ps2: Voor jullie
    Jullie hebben dan toch de echte Copacabana gezien, die in Brasilië is op de Boliviaanse geïnspireerd.

Ps3: Wow jullie hebben een gedenk waardige wedstrijd gezien BOLIVIA - ARGENTINA 6 - 1 toch wat een afstraffing!

• 03 April 2009 - 16:16

Ton En Annette:

Hoi Koleta en Mark,
    Tipisch Zuid-Amerika, voor ons lachen maar voor jullie wat minder.
    We hebben Mark en Eline in Brussel gedorpt. Veel Plezier samen !!
    Ton en Annette

• 03 April 2009 - 18:50

Fam Simons Rucphen:

Hallo daar,
    Jullie hebben ons lang in spanning gehouden, over wat jullie nog gaan meemaken!! De verslagen van jullie reis hebben we allemaal aandachtig gelezen. Spannend allemaal hoor!! We hopen nog veel verhalen te horen en leuke foto's te zien als jullie weer thuis zijn. Geniet nog van de laatste dagen en goede reis naar huis!!!
    Chris Simons

• 08 April 2009 - 09:38

Eva:

Heey Mark, Koleta, Mark en Eline,
    Hoe istie daar in New York?
    En hoe was de mountainbike tour?
    Het aftellen gaat nu echt beginnen..!
    Dus geniet er de laatste daagjes nog van!
    Tot zondag!!
    kus

• 10 April 2009 - 19:47

Fraaaske:

Hallo zuster en markske,

ik lees nu pas dat je naar de wedstijd Bolivia-Argentinië bent geweest, had ik nog niet gehoord!!! Das echt een mooie match geweest, dat moet haast wel, bij ons op teletekst stond dat Maradona zich zelden zo klein had gevoeld!!!

En nu nog ff New-York, een mooie einde van jullie super-trip around the world!!!

We kijken er naar uit om jullie weer te zien na een half jaar, maar ik moet zeggen, de tijd is voorbij gevlogen, kan me de dag dat jullie vertrokken nog herinneren als de dag van gisteren!!! Dus geniet er nog ff van zolang t kan, want volgende week begint t 'normale' leventje weer voor jullie!!!

See you soon!!!

1-1: Ronald Broeders

• 11 April 2009 - 08:34

Luzanne:

Hoi Mark en Koleta,
    Een half jaar vliegt voorbij , het zal weer wennen zijn voor jullie ,maar niemand kan deze ervaring ooit nog van jullie afnemen. We hebben genoten van jullie avonturen, bedankt voor de mooie verhalen en foto's.
    Een hele goede reis en we komen elkaar binnenkort wel tegen.
    groetjes,
    Jack, Luzanne, Bas, Tim en Stef

• 11 April 2009 - 14:59

Dekkertjes:

Wat gaat een half jaar toch snel. Voor jullie waarschijnlijk véeeeeel te snel. Het zit er weer bijna op, jullie wereldreis. De laatste uurtjes tikken voorbij. Jullie hebben een fantastische tijd gehad, die jullie nooit zullen vergeten. Geweldig!!!!
    Wij wensen jullie een goede reis terug en tot gauw.
    Groetjes Bieke,Maartje, Femke, Rene en Sandra

• 13 April 2009 - 16:26

Frederiek:

Hoi,
    heel jammer voor jullie, dat het einde van jullie fantastische reis in zicht is! Wel zullen veel mensen blij zijn jullie weer veilig en wle snel te zien. Ik vind het ook leuk je weer te zien Koleta!
    Geniet van de laaste tijd!
    groeten van Frederiek